Obsah

Hodnocení vinařského roku 2005

 

  Vážení vinaři, vážení hosté, milovníci vína,

zeptáte-li se pěstitelů révy – vinařů, jaký byl pro ně rok 2005, většina z nich vám jistě odpoví, že velmi dobrý, v mnohých případech až vynikající. Dobře hodnotí tento ročník zvláště ti, kteří se dokázali ubránit náporu plísňových chorob v mokrém a teplém měsíci červenci, odolali podzimnímu náporu hladových špačků a v neposlední řadě udrželi na uzdě svou nedočkavost v nástupu do sklizně, neboť právě v poslední dekádě měsíce září a v první dekádě měsíce října finišovalo dozrávání hroznů nebývalým tempem.

  Jak tedy uplynulý rok hodnotíme?
V zimních měsících jsme překonali hrozivé nebezpečí zhoubných mrazů – nejnižší pokles teploty dosáhl jenom -13°C, a to 9. února a poté ještě 28. února. Průměrná teplota byla například v lednu dokonce nad bodem mrazu. Podle meteorologických údajů to byl jeden z nejteplejších lednů v historii sledování počasí. Přesto sněhová pokrývka byla v lednu 6 dnů, v únoru 23 dnů. Mírná zima a dostatek vláhy měly blahodárný vliv na přezimování vinných keřů.

  Další vývoj roku probíhal, dá se říci, v mezích normálu jak po teplotní, tak i po vlhkostní stránce. Mírnou výjimkou byl měsíc červenec s mimořádným přídělem dešťových srážek s následným náporem houbových chorob. Jak již bylo zmíněno, mimořádně kladně působilo teplo bez dešťů v měsících září a říjnu, které spolu s dostatkem půdní vláhy velmi pozitivně ovlivnilo zralost hroznů a kvalitu vína z těchto hroznů vyrobeného. To znamená, že asi pošesté v řadě za sebou můžeme konstatovat, že tento hodnocený ročník se do historie našeho vinařství zapíše opět jako vynikající. Jeho kvalitu oceníme jak u vín bílých, která se vyznačují výraznou plností a mírnějším obsahem kyselin v harmonické chuti, hlavně však u vín červených. U těch je hluboká barevnost vhodně doplněná plnou chutí.

  Věříme, že z hroznů vyzrálých za tak mimořádně příznivých podmínek dokáží naši vinaři vyrobit neméně skvělá vína. O jejich mimořádné kvalitě se jistě přesvědčíme nejen při přátelském ochutnávání v hlohoveckých vinných sklepech, ale též při bohaté žni ocenění získaných na výstavách vín v blízkém i širokém okolí.

 

 

                                                                                                     V Hlohovci, prosinec 2005
                                                                                                                     Ing. Karel Vlašic