Obsah

Hodnocení vinařského roku 2011

 

  Vážení vinaři, vážení hosté, milovníci vína!

  Součástí tradice žehnání nového vína v naší obci se stává hodnocení tohoto ročníku po stránce kvality i množství sklizené úrody.

  Vždy znovu si při této příležitosti uvědomujeme, jak jsou výsledky naší snahy a pracovního úsilí závislé, a to zejména v našem oboru vinohradnickém, na přírodě, povětrnostních podmínkách, na tom, co můžeme ovlivnit buďto jen částečně nebo vůbec nijak.

  Réva vinná je teplomilná rostlina a jako taková reaguje na průběh počasí v našich podmínkách nejenom růstem, ale hlavně množstvím a kvalitou plodů a následně kvalitou výsledného produktu, tj. vína.

  Podle výsledků reakce révy na skutečný průběh počasí se setkáváme ve vinařství s ročníky vynikajícími, průměrnými a mnohdy i s ročníky podprůměrnými, a to až velmi zlými. Příkladem velmi zlého ročníku byl například loňský rok 2010. Malou připomínkou to byly časté srážky, hlavně v prvé polovině roku. Třeba v květnu to bylo jen 7 dní bez deště. Spolu se střídáním teplých a parných dní byl výsledkem tohoto počasí neobvyklý nápor houbových chorob – perenospory a oidia. Zkrátka výsledky v pěstování hroznů byly katastrofální. Výnosy nejmenší za poslední desetiletí – sklízelo se dokonce méně, než polovina dlouhodobých hektarových výnosů!

  A tak jsme s tajemnými obavami očekávali, co se bude dít v našem oboru v roce 2011, v roce, který vlastně při příležitosti žehnání poprvé neoficiálně mezi sebou taky hodnotíme.

  Předesílám, že jistě každý z nás si sliboval, jak zlepší svou péči o porosty vinic, jak jistě pozorněji a zodpovědněji bude provádět práci ve své vinici, a to hlavně na úseku ochrany proti houbovým chorobám.

  Jaký tedy tento, s obavami očekávaný, vinařův rok 2011 byl?

  Obávané období zimy 2010 - 2011 proběhlo velmi uspokojivě. Sněhová pokrývka byla sice slabší a trvala od 27. listopadu až do 22. prosince 2010 s malým přerušením znovu od 1. ledna do 8. ledna 2011. Tím byl spolu s podzimními dešti zajištěn přiměřený dostatek zimní vláhy pro potřeby jarního růstu. Zimní teploty se udržovaly v přiměřených mezích, jen 4. prosince jsme se trochu zachvěli obavami, když rtuť teploměru kolísala od mínus 11°C ráno, přes mínus 6°C v poledne a mínus 12°C v následující noci.

  Po 14ti dnech s teplotami okolo nuly jsme se zachvěli poněkud více, když klesaly noční teploty ve dnech od 16. do 19. prosince od mínus 13°C až na mínus 16°C. Bohudík vyzrálé réví tomuto poklesu teplot úspěšně odolalo.

  K poslednímu poklesu teplot v minulé zimě došlo znovu a naposledy až 28. ledna, tento pokles trval do 5. února. Celý následující čas až do 23. února byl přijatelný, průměrné teploty kolem nuly. Poslední záchvěvy zimy trvaly do 2. března, ale teploty blížící se mínus 10°C již nemohly réví vážně uškodit.
Nástup jara byl pozvolnější než obvykle, a to až po polovině března, takže první poslové jara pro nás vinaře, tj. květy mandloní, meruněk a broskvoní se objevují až koncem března a začátkem dubna.

  Obávané květnové mrazy nás tentokrát opět minuly – ovšem takové štěstí neměli naši kolegové vinaři v Čechách, které ledoví muži připravili o téměř celou úrodu. U nás poklesla teplota pod bod mrazu jen 17. května., a to na mínus 1°C. Následná škoda se na právě rašící révě neprojevila vůbec.

  Průběh dešťových srážek, ovlivňující množství a kvalitu sklizně hroznů byl téměř optimální. Hlavně to byly podzimní, zimní a předjarní srážky. Ty se projevovaly téměř v dlouhodobém průměru. Nadprůměrné srážky byly v měsíci červnu – 91 mm, červenci – 86 mm. Teploty a sluneční svit se pohybovaly okolo průměrných hodnot. Průběh popsaného počasí byl sice vhodný pro rozvoj houbových chorob, ale vinaři poučeni loňskými tvrdými dopady těchto nákaz byli opravdu pečlivější v ochranných zásazích proti nim. Výsledkem byly až na nepatrné výjimky velmi zdravé porosty.

  Stojí za zmínku, že vlivem téměř optimálních podmínek rostla réva velmi bujně, a tak práce s pletím a osečkováním byly náročnější než jiná léta. Velmi vhodné podmínky pro výslednou kvalitu sklizně následovaly v rozhodujících měsících srpnu, září a v první polovině října. Z tohoto přehledu se dá konstatovat následující závěr.

  Sklizňový rok 2011 je pravým opakem loňského roku 2010. Úroda po stránce množství, tak po stránce kvality byla velmi uspokojivá. Dosažené cukernatosti vstoupí do historie. Cukry – hlavně u pozdních odrůd se pohybovaly až v rekordních výškách. Nebylo vzácností obsah 25°C cukrů a výše.

 

  Vážení vinaři a milovníci vína,

  Poslední otázkou tohoto dnešního úvodního projevu je: Jak se uvedené optimální podmínky projevují na kvalitě vín z produkce roku 2011?

  Odpověď zní: Jak jinak, než vynikajícím způsobem! To nám jistě potvrdí zde vystavené baterie lahví, připravené k požehnání naším panem farářem, dr. Karlem Janouškem, baterie lahví, připravené k tomu, aby celá naše dnešní sešlost mohla ověřit pravost tohoto tvrzení.

  Na závěr přeji nám všem, aby naše požehnaná vína sloužila jen ke střídmé konzumaci, k radosti ze života a ku zdraví!



                                                                                                     V Hlohovci, prosinec 2011
                                                                                                                    Ing. Karel Vlašic